Ontdek een wereld van smaak bij De Proefacademie!

Over ons

ONTDEK DE WONDERE WERELD VAN SMAAK!

DE PROEFACADEMIE

Over De Proefacademie

De Proefacademie heeft het grootste aanbod cursussen, proeverijen en workshops in Utrecht op het gebied van drank! Wij bieden onder meer cursussen en proeverijen aan voor wijn, thee en Gin & Tonic.

Binnen De Proefacademie ben ik (Dylan) verantwoordelijk voor het cursusaanbod en de inhoud van de proeverijen. Mijn passie focust zich in de eerste plaats op wijn. In 2017 heb ik in Londen de internationale wijnopleiding WSET 4 succesvol afgerond. Deze opleiding wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste wijnopleidingen en geeft toegang tot de opleiding Master of Wine. Het geven van vele wijnproeverijen en cursussen de afgelopen jaren smaakte naar meer. Met als logisch gevolg de oprichting van De Proefacademie, met nog meer soorten drank (ook alcoholvrij) en samenwerkingen met andere gepassioneerde docenten. Of het nu gaat om wijn, thee, of Gin&Tonic; bij alle proeverijen en cursussen staan kwaliteit, kennis en uiteraard veel plezier centraal.  Maak hieronder kennis met onze docenten!

Onze docenten

Dylan de Vries DipWSET (foto)

Dylan de Vries DipWSET

Docent: wijn

Mijn naam is Dylan de Vries, geboren en getogen in Wageningen en trotse eigenaar van De Proefacademie. Na mijn rechtenstudie in Utrecht ben ik in deze prachtige stad blijven wonen. Naast mijn werk als juridisch adviseur ben ik al jaren volop bezig met wijn, o.a. door te werken in een proeflokaal en het geven van wijnproeverijen. Nadat ik mijn wijnopleiding WSET Level 4 in Londen heb afgerond, ben ik in 2021 De Proefacademie gestart. Bij dit kennisinstituut kun je terecht voor workshops en cursussen op het gebied van wijn, thee, Gin&Tonic, Mocktails en andere dranken (ook alcoholvrij). Uiteraard staat bij ons lesprogramma kwaliteit, kennis en plezier centraal. Gelukkig valt er voor mij ook nog genoeg te ontdekken. Ik ben namelijk enorm nieuwsgierig, zeker als het gaat om alles op culinair vlak. Favoriete drank: Dat is absoluut wijn! Er is geen drank ter wereld die zoveel verschillende smaken kan hebben en zó sterk samenhangt met de regio waar het vandaan komt. Fascinerend!

Julian Cleton

Julian Cleton

Docent: wijn en thee

Mijn naam is Julian Cleton, geboren in het prachtige Brabant en sinds 2009 woonachtig in Utrecht. Ik ben mijn carrière ooit in de horeca begonnen en heb voor, tijdens en na mijn studie veel bars van voor en achter meegemaakt. In 2013 streek ik neer bij Wijnbar VinVin in Utrecht en was meteen verkocht; dit wilde ik! Nadat ik twee jaar voor de oprichters gewerkt had, nam ik in 2015 de wijnbar over. Twee jaar later werden we uitgeroepen tot de beste wijnbar van Nederland. In 2020 raakte ik naast wijn ook verslingerd aan thee en daar wilde ik al snel alles over weten. Met als resultaat: de afronding van mijn opleiding tot theesommelier in 2022 bij de Thee Academie Vlaanderen. Favoriete wijn-spijscombinatie: Champagne en Belgische frieten met mayonaise. Zuren, mousse, het romige en zoute bij elkaar: fantastisch!

Gin&Tonic Tasting Utrecht

Marlous van den Engel

Docent: wijn en Gin&Tonic

Mijn naam is Marlous van den Engel, afkomstig uit Maarssen en woonachtig in Utrecht. Nadat ik afstudeerde aan de Design Academy, koos ik ervoor mij verder te ontwikkelen als gastvrouw met een specialisatie in wijn. Ik heb me letterlijk en figuurlijk gevoed met alles wat met eten en drinken te maken heeft. Die passie begon met wijn, maar daar is het niet gestopt. Het opende voor mij de deuren om het principe van smaak op meerdere vlakken te ontdekken, zoals bij gin en ook alcoholvrije dranken, die ik met mijn eigen concept ontwikkelde en serveerde op kleine evenementen en proeverijen. Naast deze passie houd ik me ook graag bezig met leuke projecten op het vlak van (grafische) vormgeving en interieur. We serveren een Chocolade-tartelette met gepocheerde peer. Welke drank schenk je erbij? Een mooie combinatie die ik zeer recent opnieuw heb mogen ervaren. Een bijzondere wijn uit de categorie versterkt: een rode Cocchi Vermouth on the rocks. Vol en kruidig, met een bittertje dat verrassend mooi oplost met een goede chocolade-ganache!

Vivian

Vivian van der Wielen

Social media & marketing

Mijn naam is Vivian van der Wielen, woonachtig in het prachtige Utrecht. Na mijn studie International Business Management wist ik dat ik mijn passie voor hospitality, PR & branding, storytelling en conceptontwikkeling wilde combineren. Ik werkte een lange tijd als marketeer voor de Hotelschool en startte een paar jaar geleden als PR & Brandmanager voor de hospitality branche. Daarnaast heb ik mijn eigen blog waar ik mijn lezers meeneem op culinaire ontdekkingsreis. Mijn passie voor wijn ontstond zo’n vijftien jaar geleden. Nadat ik een aantal jaar geleden SDEN 3 afrondde, koos ik er in 2022 voor met WSET Level 3 te starten. Het liefst ga ik in het weekend op zoek naar de lekkerste wijn-spijs combinaties door zelf uitgebreid te koken of lekker uit eten te gaan. Favoriete horecatip Utrecht Heb je even? Wijncafé Lefebvre, Wijnbar VinVin, Maeve, Badhuis, Koenraad, Café Carel, The Sea Salt Saloon, Bistro Madeleine, Rubens Proeflokaal en Cupp & The Village voor goede koffie. Nog op de lijst? Genoeg, maar laten we beginnen met Hemel & Aarde.